Stort kontor med öppen planlösning

Gränslöst arbete forskare, författare och föreläsare

Nanna Gillberg är en uppskattad och flitigt anlitad föreläsare på ämnet arbetsmiljö och gränslöst arbete. Hon bedriver forskning och har skrivit flera uppmärksammade rapporter och kunskapssammanställningar på området.

På den här sidan hittar du bland annat följande:

  • En definition av gränslöst arbete.

  • Sammanfattning av Nannas forskning inom arbetsmiljö.

  • Populära ämnen och teman för föreläsningar, seminarier och workshops om arbetsmiljö och gränslöst arbete.

  • Podcasts, böcker och annat material av Nanna Gillberg om gränslöst arbete.

Vad är gränslöst arbete?

Arbetsmiljö i det gränslösa arbetslivet

Digitalisering och globalisering har bidragit till att etablera nya sätt att organisera arbete. Att arbete kan utföras när och var som helst suddar ut gränserna mellan arbete och fritid och mellan privat och offentlig sfär. Det gör också sociala nätverk på internet där vi poserar inför en brokig skara av både privata och professionella kontakter. Digitaliseringen har skapat ett ökat fokus på synlighet och självmarknadsföring. Alla uppmanas att se på sig själva som personliga varumärken och synliggöra sina förtjänster och sin anställningsbarhet inför potentiella målgrupper. Att vara anställningsbar innebär att vara flexibel och snabbt kunna anpassa sig till arbetsmarknadens skiftande behov. Flexibilitet, förändringsbenägenhet och ”agilitet” betonas. Utöver att vara personliga varumärken ska vi också vara projektledare och entreprenörer i vårt eget arbetsliv. Det räcker inte att ha kompetens inom ett visst yrkesområde, vi måste också kunna sälja vår kompetens. Gärna genom att nätverka och mingla. Synlighet är A och O.

Samtidigt med de utsuddade gränserna syns en utveckling mot ökad byråkratisering, med kontroll, övervakning, mätbara mål och administration som resultat. Fokusering på att mäta och dokumentera och på uppföljningar och utvärderingar utifrån centralt formulerade mål, sätter ramarna för verksamheten när New Public Management-modeller inlånade från bilindustrin tillämpas inom vård, omsorg och utbildning.

De nya förutsättningarna skapar delvis nya behov och krav på arbetstagare och arbetsgivare. Dessa leder i sin tur till nya utmaningar ur ett arbetsmiljö- och hälsoperspektiv.

Nannas forskning inom arbetsmiljö

I kunskapssammanställningen ”Nya sätt att organisera arbete – betydelsen för arbetsmiljö och hälsa” och forskarantologin ”Gränslöst arbete” identifierar Nanna tre trender som utmärker dagens arbetsliv: flexibiliseringindividualisering och informalisering samt byråkratisering

Flexibilisering syns i organiseringen av kontorsmiljöer och i relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Kontorsmiljöerna utvecklas mot aktivitetsbaserade lösningar och relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare blir mer tillfällig och löst kopplad. För allt fler människor går arbete att utföra var och när som helst.

Individualiseringstrenden syns i fokuseringen på entreprenörskap och personliga varumärken samt i att enskilda arbetstagare ges ett större ansvar för sin egen karriär, t ex genom att de förväntas arbeta på sin anställningsbarhet och marknadsföra sig själva och sin arbetsgivare. Informalisering handlar om att informella kriterier får större betydelse för att ta sig fram i arbetslivet. Personliga egenskaper och inställning liksom nätverk och social status blir viktigt. Det sociala betonas både i bemärkelsen att ha social kompetens och att ha rätt sociala nätverk. Nätverkande och kontakter framhålls som nyckeln till framgång samtidigt som utsuddandet av gränserna mellan professionell och privat sfär uppmuntras. 

Medan både flexibiliserings- och individualiserings- och informaliseringstrenden understryker kreativitet och innovativt tänkande genom självbestämmande och personlig flexibilitet, går byråkratiseringstrenden i motsatt riktning. Här betonas i stället efterlevnad av centralt formulerade standarder, nyckeltal och målstyrning. Införandet av New Public Management-strategier i offentlig verksamhet är ett uttryck för byråkratiseringstrenden. Andra uttryck är ökad dokumentation, kontroll, övervakning och slimmade organisationer.

Organiseringstrenderna i det digitaliserade arbetsliv som ofta refereras till som ”det gränslösa arbetslivet” omfattar både sätt att arbeta och normer kring arbete och arbetssätt.  Normerna påverkar synen på hur arbete ska bedrivas och hur ansvaret mellan arbetsgivare och arbetstagare ska fördelas.

Nanna Gillbergs föreläsningar om arbetsmiljö i det gränslösa arbetslivet

Populära teman

Nanna Gillberg presenterar på uppdrag av Arbetsmiljöverket kunskapssammanställningen “Nya sätt att organisera arbete” om hur sättet att organisera verksamheter samspelar med arbetsmiljö och hälsa.

  • Var går gränsen i det gränslösa arbetslivet? I det gränslösa arbetslivet blir tidigare allmänna och tydliga gränser individuella och diffusa. Det kommer i högre grad an på den enskilda arbetstagaren att sätta och kommunicera sina egna gränser. Vem ska och kan sätta gränser? Och när är det angeläget?

  • Hur matchar dagens arbetsmiljöer och arbetssätt våra hjärnor? Att ha många bollar i luften framhålls ofta som något positivt. Men hur bra är det egentligen? Och hur påverkar det oss och vårt arbete?

  • Plats på scen i arbetslivet: Vilka är konsekvenserna av att vi nästan jämt är tillgängliga, nåbara och synliga för varandra och hur hanterar vi dem?

  • Aktivitetsbaserade kontor – Hur funkar de och hur funkar vi i dem? I aktivitetsbaserade kontor (ABK) har vi många arbetsmiljöer att välja på, alla utformade med olika typer av arbetsuppgifter i åtanke. Hur funkar ABK i praktiken och vilka praktiker funkar där?

  • Ett psykosocialt hållbart arbetsliv: Den som följt med i den allmänna debatten vet att vi inom en snar framtid kommer att behöva stanna längre i arbetslivet. Pensionsåldern höjs och ytterligare höjningar planeras. Behovet av att få fler att arbeta längre innebär behov av miljöer och arbetssätt som möjliggör detta. Hur skapar vi ett psykosocialt hållbart arbetsliv där människor kan vistas och trivas länge?

  • Arbetsmiljöarbete i rörlighetens och flexibilitetens arbetsliv: Arbetsmiljöarbete, både när det gäller inriktningen på och förutsättningarna att bedriva långsiktigt arbete med arbetsmiljön, påverkas av de nya sätten att organisera arbetslivet. Bland bemanningsföretag, plattformar och gig-arbetare uppstår nya krav och behov. Vad händer t ex när arbetsgivaren är en app? Och vem ska investera i det livslånga lärandet när arbetstagare bara är på genomresa i en organisation och redan från dag ett planerar sitt nästa karriärsteg?

Relaterade innehåll

Prins Bertil 2019 - Var går gränsen i det gränslösa arbetslivet? - Nanna Gillberg

Digitaliseringen medför många förändringar i arbetslivet, med uppluckring av gränser såväl organisatoriskt och branschmässigt som geografiskt och tidsmässigt. Arbetsmarknaden har fått ökat inslag av nya former av matchning och temporära uppdrag, så kallad gig-ekonomi. Samtidigt som förändringarna innebär möjligheter i form av ökad flexibilitet och rörlighet, skapar de också utmaningar för arbetsrätt och arbetsmiljö, etablerade professioner och den svenska modellen som helhet. Vad innebär dessa förändringar och hur påverkas individer, företag och samhälle?

Vid årets Prins Bertilseminarium belyses och diskuteras olika aspekter av temat Gränslös arbetsmarknad med forskare från Handelshögskolan och näringslivsföreträdare under ledning av moderator Parisa Amiri.

Det gränslösa arbetet - Nanna Gillberg

Nanna Gillberg presenterar på uppdrag av Arbetsmiljöverket kunskapssammanställningen Nya sätt att organisera arbete.

Sättet att organisera en verksamhet påverkar effektiviteten, kreativiteten och produktiviteten men även arbetsmiljö och hälsa. Kunskapssammanställningen ”Nya sätt att organisera arbete” tittar på hur strukturella och organisatoriska förhållanden samspelar med arbetsmiljön. Vilka förutsättningar, utmaningar och behov uppstår när nya sätt att organisera arbetet och arbetskraften etablerar sig på arbetsmarknaden? Vad innebär de nya arbetsformerna från ett arbetsmiljöperspektiv och vilka risker och möjligheter kan dessa vara förenade med?

”Nya sätt att organisera arbete” har tagits fram av Nanna Gillberg, filosofie doktor vid Gothenburg Research Institute, Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Digitalisering- beslutsfattande och kommunikation 5 mars 2021

Webinar om digitalisering kopplat till beslutsfattande, ledarskap och kommunikation och den utveckling vi nu sett till följd av coronapandemin och nya arbetssätt. Vilka är vi i det digitala rummet? Vad händer när vi inte springer på varann, lunchar ihop etc?

Medverkande:

Nanna Gillberg, universitetslektor FEK och bitr föreståndare GRI, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Petra Lindfors, professor psykologiska institutionen, Stockholms universitet Moderator: Sigridur Beck, enhetschef Forskning- och innovationskontoret, Göteborgs universitet